Добре дошли в detelinka.dir.bg

 
Добре дошли в detelinka.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(286)
ИНТЕРЕСНО
Рожден ден 💐
ВИЦОВЕ 😄
Куче 🐕
Коте 😺
🐘 Докъде стига любовта Ви към животните?
КАРТИЧКИ 🎄ИНТЕРЕСНО / ИНТЕРЕСНО

31 Октомври 08, 19:15
ФЕНОМЕНЪТ КЪЛБОВИДНА МЪЛНИЯ

„За да повярваш, трябва да видиш“. Много хора са изключително скептични относно съществуването на този феномен, но прекалено голям е броят на очевидците.

Феномен или обичайно природно явление?

Кълбовидната мълния е атмосферен феномен. Тя е изключително рядко явление, което представлява концентриран електричен заряд със сферична форма. Появява се предимно в края на гръмотевична буря. Има диаметър 10-20 см. и неясни граници, понякога обкръжени от синкава обвивка ( ореол ). Средното и време на живот е от 3 до 5 секунди.
Този вид мълния е озадачаващ въпрос, изключително противоречив откъм мнения на изследователи.

ball-lightning.jpg

Хората говорят:

„За да повярваш, трябва да видиш“. Много хора са изключително скептични относно съществуването на този феномен, но прекалено голям е броят на очевидците.

  • На 5 юли, 1852 г., мъж разказва за необичайно събитие. Докато стоял във всекидневната си, светещо кълбо влязло през камината в стаята. Хаотично се движело из стаята и накрая напуснало отново през мястото, от което се било появило.

Разбира се за онова време подобни твърдения с пренебрежение били отхвърляни като абсурдни измислици, но с времето случаите зачестяват.

  • На 08 октомври 1919г. мнозина очевидци в Канзас съобщават за огнена топка, движеща се ниско във въздуха. Любопитното явление се наблюдава в оживено централно място. Разбива се във фасадата на жилищна сграда и предизвиква редица щети

Любопитно:

Някои изследователи на феномена са на мнението, че това необичайно явление е надарено с разум и че има самостоятелна форма на живот.

  • ball_lightning.pngПреди няколко години необичайно събитие в сградата на районната администрация на Иркутска област обосновава тази хипотеза. Прониквайки във въпросната сграда, светещо кълбо отначало “посетило” счетоводителката. Тя разказва “Мълнията се плъзна директно по ръката ми, но отначало си летеше из кабинета. Останах с впечатление, че изучава обстановката. Изследвайки моята ръка, тя внезапно изчезна, оставяйки ми за спомен странни изгаряния - правилни геометрични рисунки”. В същия момент се отзовава материализирана два етажа по-горе, в търговския отдел. Изучавайки и това работно помещение, кълбото плавно се отправило към отворения прозорец и изчезнало.

Специалистите:

Учени от различни страни са се заели да анализират феномена “кълбовидна мълния”, но техните старания не са донесли никакви значителни резултати. Отначало дори се твърдяло, че такова явление не съществува в природата.

Това, което е известно е, че кълбовидната мълния излъчва ярка светлина, и може да е много опасна. Тя е способна да експлоадира във всеки един момент от съществуването си. Ако има хора в близост, може да е причинител на сериозни наранявания.

Парадоксално е, че веществото, от което се състои кълбовидната мълния, притежава плътността на газ, но пък е с твърда повърхност.
И накрая, това вещество е плазма, но тя “оцелява” само при стайна температура. Най-близкият роднина на кълбовидната мълния, също плазмоид, е Слънцето.

Изводът:


Логически погледнато, кълбовидна мълния не може да съществува. Но въпреки това - съществува. И може би наистина мисли…


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0712