Добре дошли в detelinka.dir.bg

 
Добре дошли в detelinka.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(286)
ИНТЕРЕСНО
Рожден ден 💐
ВИЦОВЕ 😄
Куче 🐕
Коте 😺
🐘 Докъде стига любовта Ви към животните?
КАРТИЧКИ 🎄



ИНТЕРЕСНО / ИНТЕРЕСНО

31 Октомври 08, 21:58
Неандерталци

 Неандерталците, интелигентни и издръжливи човешки същества, обитавали Евразия в продължение на около 200 000 години. След това, преди около 28 000 години, измрели и последните от тях. Никой не знае със сигурност какво е довело до тяхното изчезване, но вероятно става дума за комбинация от фактори, включително промяна в климата и пристигането на модерните хора в района преди около 45 000 години.

Тъй като неандерталците и модерните хора са съжителствали в продължение на около 15 000 години, мнозина се чудят дали е възможно да са се кръстосвали помежду си. Само че ДНК изследванията показват, че неандерталците наистина са били отделен вид и в съвременните хора не се открива никаква следа от неандерталска ДНК. И все пак неандерталците са имали някои гени, които са подобни на нашите, но са се развили независимо. След като изучили ДНК от неандерталски фосили от Испания и Италия, учените изолирали един вид ген за пигментация, наречен MC1R, който показва, че някои неандерталци са имали червена коса, бяла кожа и може би лунички, въпреки че генът е различен от този на червенокосите хора днес. Освен това учените са установили, че неандерталците са имали гена FOXP2, който е необходим за реч и език и е идентичен с този в съвременните хора. Никой не знае дали са можели да говорят като нас, но поне са разполагали с генетичния капацитет за това.

До края на тази година учените ще са разчели напълно трите милиарда букви на неандерталския геном. Неандерталците са най-близките роднини на модерните хора - гените ни се различават с едва 0,5% - и учените се надяват, че с разчитането на техния геном ще научат повече за еволюцията и развитието на мозъка на модерните хора, включително как сме се сдобили с ключови черти като изправения вървеж и сложната реч. Смята се, че неандерталците са били сравнително развити, но не са притежавали по-съвършените мисловни функции на модерните хора. „След като вече разполагаме с неандерталския геном, наистина ще можем да се съсредоточим върху малкия процент разлики, които ни осигуряват по-развити когнитивни способности - казва Джонатан Ротберг, който участва в разчитането. - Неандерталският геном ще ни отвори тази врата. Няма да отговори на въпросите, но ще ни каже къде да търсим, за да разберем всички тези по-съвършени когнитивни функции."


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9855