Добре дошли в detelinka.dir.bg

 
Добре дошли в detelinka.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(286)
ИНТЕРЕСНО
Рожден ден 💐
ВИЦОВЕ 😄
Куче 🐕
Коте 😺
🐘 Докъде стига любовта Ви към животните?
КАРТИЧКИ 🎄ИНТЕРЕСНО / ИНТЕРЕСНО

10 Януари 09, 01:28
Пирани: легенда и действителност

 

Навярно едва ли има човек,който да не е слушал за тези тропически риби. По количество на легенди и слухове на пираните конкурент е само акулата.
Едни казват,че пуснеш ли ръка в аквариума с пирани,то тя,ще бъде оглозгана до кости.Други твърдят,че по цялото протежение на Амазонка,хората ловят риба,къпят се,а достоверни случаи на масови нападения на пирани няма.
Според наблюденията над пирани излиза,че те не са много лакоми.Те ядат малко.За голяма пираня,която не се е хранила два дена са достатъчни 40 грама месо или риба.След като се насити пиранята моментално спира да се храни,дори да е останало малко парченце месо.Амазонка е много богата на риба.Затова трудно можем да си представим пираните гладни в тази богата на риба река.
Хората ,които гледат с десетилетия пирани,казват,че те са боязливи.Бръкнеш ли в аквариума те отиват вдругия ъгъл.

Забележително е, че пираните не приличат на кръвожаден хищник.Тяхния външен вид не подсказва,че това е известния хищник Serrasalmus nattereri.
При добро гледане пираните съзряват на 10 месеца.
Интересно е поведението на тези риби.При хранене се наблюдава ясен матриархат.Първо се храни най-старата женска след което по-младите женски и чак тогава мъжките.
Оптималната температура за пираните е 24-27 градуса.Тези рибки имат дарбата да възстановяват по удивителен начин своите тела. Пираните много често се нараняват,те си откъсват парчета месо, перки чак до костите
Но след това се възстановяват бързо. Пираните се плашат много от външни дразнители (аквариума), шум, докосване до стъклото. Те понякога изпадат в паника и помитат всичко по пътя си,или даже падат в шок на дъното на аквариума. В аквариума с пирани могат да живеят и други риби. Първоначално с малки неони, минори, тернеции. Възрастните пирани не ги закачат.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0848